Kinderen waterbewust door regenpijpkunstwerk

Een vrolijke octopus gemaakt van regenpijpen prijkt aan de gevel van basisschool De Fontein/De Balans in Capelle aan den IJssel. Ontwerper Bas Sala maakte het regenpijpkunstwerk vorige maand met hulp van de leerlingen, die verschillende kunstwerken ontwierpen. De octopus kwam uiteindelijk als eindontwerp uit de bus. Erg leuk om naar te kijken, maar heeft ook een functie? Ja, zeker. De octopus is verbonden met dak. Hierdoor stroomt het regenwater niet het riool in, maar het schoolplein op. Het is ook weer een manier om te voorkomen dat het riool bij hoosbuien overbelast wordt.

WATERBEWUSTE WORKSHOP

De school benaderde Bas om een waterobject te ontwerpen. Na wat gesprekken en veel brainstormen, kwam hij op het idee van een regenpijpkunstwerk en informatieve workshop over klimaatverandering. ‘Ik vroeg aan de kinderen of zij weten wat klimaatverandering inhoudt en wat voor impact het kan hebben. Tot mijn verbazing wisten zij al heel veel. We spraken over smeltende ijskappen, maar ook over het overtollig water dat, na een hoosbui, op straat blijft liggen. Ik was onder de indruk’, zegt Bas. Bas plakte er ook een ontwerples aan vast, waarbij ieder kind een eigen regenpijpkunstwerk ontwierp. ‘Verschillende ontwerpen kwamen voorbij, zoals een hond, een kat en een olifant. Uiteindelijk kozen wij een ontwerp dat het best  mogelijk was om te maken. Ook moest het kunstwerk zorgen voor waterafvoer. De octopus was hier een geschikt ontwerp voor.’

 

De Capelse basisschool is tot nu toe de enige school met een regenpijpkunstwerk. Bas hoopt in de toekomst op meer aanmeldingen. ‘Alle scholen zijn welkom! Ik vind het fantastisch om kinderen te informeren. Je raakt met ze in gesprek over klimaatverandering. Ook vind ik het belangrijk om ze te betrekken bij het ontwerpproces. De octopus is geen standaard ontwerp’, aldus Bas.

KLIMAATVERANDERING IS WERKELIJKHEID

Een klimaatbestendige stad is zijn uiteindelijke doel. Volgens Bas is klimaatverandering werkelijkheid geworden. In 2013 begon hij zich meer te verdiepen in het thema. ’Ik realiseerde mij dat klimaatverandering invloed zal hebben op onze samenleving in de toekomst. Als ontwerper wilde ik een bijdrage leveren aan klimaatbestendigheid. Ik begon met het ontwerpen van slimme regentonnen. Deze staan op verschillende plekken in onze en andere steden.’ Bas heeft in samenwerking met WSR al diverse slimme regentonnen in Rotterdam geplaatst: de Zoho Regen Letters in het Zomerhofkwartier, maar ook de diamantvormige regenton in Tuin de Bajonet. 

De slimme regenton reageert op het weer door middel van een dynamische aansturing over het internet. De tonnen bevatten een systeem, dat een analyse maakt van het lokale weerbericht. Hierdoor weet de ton of het water moet opslaan of afvoeren. In tijden van droogte houdt de ton water vast. Dat water kan dan worden gebruikt voor het besproeien van groen in de omgeving of in de achtertuin. Als er een hoosbui aankomt, lost het water vóór de bui. Hierdoor is er weer ruimte voor nieuw water en wordt het riool ontlast.

Met de slimme regenton wil Bas ook de waterbuffer in steden vergroten, burgers bewust maken en zorgen dat groen in de stad voldoende water krijgt. Het idee van de regenton lijkt aan te slaan. Bas wordt steeds vaker benaderd door mensen die zo’n ton willen hebben. ‘Overheden en burgers willen graag een regenton in hun stad of eigen achtertuin. Ik ben momenteel bezig om de ton verder te ontwikkelen. In de toekomst hoop ik ze ook te kunnen verkopen aan onder andere tuincentra.’