2000 liter water op je dak

Je eigen dak verbouwen om daarmee het klimaat een handje te helpen. Dat is wat aannemer en klusjesman Tijs van Ruth (46) doet. Met zijn project ‘Dakexperiment Koninginneweg’, wil hij regenwater op zijn eigen dak opslaan en dit gebruiken om het toilet door te spoelen en planten water te geven.

Met zijn eigen klusbedrijf 2RH streeft hij er zoveel mogelijk naar om natuurlijke materialen zoals olie zonder chemicaliën, tweedehands hout en vlas te gebruiken. Met de komst van zijn kinderen is hij zich bewuster geworden van zijn eigen leefomgeving en dus ook van de materialen waarmee hij bouwt. ‘Twee jaar geleden kreeg ik het besef hoe slecht het gaat met de aarde en ik ben toen gaan nadenken wat mijn bijdrage daaraan is’, zegt Tijs. ’

‘Ik vind het te gek voor woorden dat wij hier onze toilet doorspoelen met drinkwater, terwijl er wereldwijd zo'n 800 miljoen mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater.’

Na wat research kwam hij op alternatieven om groener te bouwen, ook wel bio-based bouwen genoemd. Een visie die streeft naar 0% belasting van het milieu. Wat hem ook bezighoudt, is hoe we in Nederland met water omgaan. ‘Ik vind het te gek voor woorden dat we hier onze toilet doorspoelen met drinkwater, terwijl er wereldwijd zo’n 800 miljoen mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater.’

Vorige zomer kreeg het klusbedrijf van Tijs veel meldingen van lekkages door hevige plensbuien. De oplossing hiervoor is volgens hem simpel: overtollig water opvangen en hergebruiken. Zo is het idee ontstaan voor ‘Dakexperiment Koninginneweg.’ Met twee grote tweedehands kunststof watertanks op zijn eigen verstevigd dak, vangt hij 2000 liter regenwater op. Het dak is verstevigd met zwaardere draagbalken. De tanks worden omringd door een stalen kooi, die vastzit aan een frame. Dit houdt de boel bij elkaar. en zorgt ervoor dat het gevaarte niet naar beneden valt.  Twee wateraansluitingen in het toilet moeten ervoor zorgen dat er met regenwater kan worden doorgespoeld. En als de watertank leeg is, gebruikt het toilet weer drinkwater. In de toekomst wil hij het water misschien ook gebruiken voor de wasmachine, maar daarvoor moet de druk worden verhoogd.

Het dak en alle schuttingen worden ook helemaal groen, waardoor het een stadsoase moet worden. Tijs krijgt voor zijn initiatief financiële steun uit verschillende hoeken, zo ook van Water Sensitive Rotterdam.

Het dak waar de watertanks op komen

De watertanks komen te staan op het platte dak van de aangebouwde keuken. Als het experiment slaagt, gaat hij dit systeem ook aanbieden aan geïnteresseerden. Hij hoopt te bereiken dat mensen op deze manier de waarde van water meer inzien, zodat ze er bewuster mee omgaan. Tijs krijgt nu al veel aanvragen van mensen die hun toilet willen doorspoelen met regenwater, maar de bestaande systemen zijn vaak te duur. Omdat hij veel tweedehands materialen gebruikt en simpele technieken toepast waarbij hij de waterdruk voor de toilet niet hoeft te verhogen en de watertanks niet onder maar boven de grond te plaatsen, is zijn systeem goedkoper. Hij hoopt dan ook dat het op deze manier voor iedereen betaalbaar wordt. De tanks kunnen dan ook op andere verstevigde daken staan of in de tuin worden geplaatst. Om de planten te besproeien gebruikt hij een pomp op zonne-energie.

‘Als mensen met water net zo fanatiek zijn als met zonnepanelen, dan ben ik tevreden.’ Op 18 maart begint Tijs pas echt met bouwen en op 17 mei wordt het Dakexperiment Koninginneweg officieel geopend door wethouder Arno Bonte. We houden je op de hoogte!