Word vriend van de Aktiegroep Het Oude Westen

De Aktiegroep Het Oude Westen komt in actie! De gemeentelijke subsidie voor bewonersverenigingen houdt op te bestaan en dus zoekt de Aktiegroep naar ‘vrienden. Voor deze wervingsactie ‘Vrienden van de Aktiegroep’ is vrijdag 15 februari om 19:30 uur een meet up in het gebouw van de Aktiegroep aan de Gaffelstraat 1-3. Kom ook en word vriend!  Vanaf 5 euro per jaar kun je de Aktiegroep financieel ondersteunen.

 

De Aktiegroep heeft sinds 1970 veel betekend voor de bewoners van het Oude Westen. De groep organiseert verschillende activiteiten om bewoners te helpen en dichterbij elkaar te brengen. Denk hierbij aan huiswerkklassen voor kinderen in de wijk en het jaarlijkse Zomerfeest. Ook heeft de Aktiegroep goed contact met instellingen, zoals Woonstad, de politie en de gebiedscommissie. De groep helpt bewoners die hun weg niet kunnen vinden naar deze instellingen. Gina Thijsse is vrijwilliger bij de Aktiegroep en heeft onder andere meegeholpen aan de oprichting van de ‘Vrienden’. Ze ziet dat bewoners behoefte hebben aan een bewonersorganisatie. ‘Van 7 tot 11 januari besloten wij het pand dicht te gooien. Wij wilden mensen laten zien wat de gevolgen zijn als de Aktiegroep niet meer bestaat.’ Zonder de Aktiegroep zijn er geen activiteiten. Bewoners kunnen niet meer terecht met hun vragen, tips en ideeën. Gina: ‘In die week spraken wij wel met de mensen op straat en vertelden waarom de Aktiegroep zo belangrijk is’, zegt Gina. De mensen hebben de boodschap goed begrepen, want in diezelfde week werden 330 mensen vriend van de Aktiegroep.

Samenwerking met WSR voor duurzaamheid

Als WSR zijn wij grote fan van de Aktiegroep, want ze doet veel op het vlak van duurzaamheid en het vergroenen van de wijk. Vanaf 2015 realiseerde de Aktiegroep samen met Wolbert van Dijk allerlei geveltuinen, sommigen XL, en de gezamenlijkeTuin de Bajonet.   Ook zijn er kratten en lavastenen her en der onder de bestrating aangelegd om overtollig regenwater op te vangen. De meeste tuinen worden door de bewoners verzorgd. Hierdoor groeit de betrokkenheid van de bewoners. Op dit moment is de Aktiegroep bezig met een project waarbij iedereen in de wijk gebruik kan maken van zonnepanelen. ‘Het Oude Westen is een gemengde wijk. Op dit moment maken sommige jonge mensen met een koopwoning gebruik van zonnepanelen, maar veel mensen kunnen dit niet realiseren. Denk hierbij aan mensen in een huurhuis, mensen die er geen geld voor hebben of niet goed Nederlands spreken en daardoor de kennis niet hebben. Ook die groepen willen wij zoveel mogelijk betrekken. Wij willen ervoor zorgen dat deze groepen in de wijk gebruik kunnen maken van deze panelen, die op een groot dak in de wijk worden geïnstalleerd’, vertelt Gina. De gemeente en de Aktiegroep kwamen vorig jaar tot een eigen overeenkomst dat de groep met wat overbruggingsgeld van de gemeente en fondsen tot 2020 kan open blijven. Daarna moet de organisatie op eigen benen staan. De Aktiegroep streeft naar 1000 vrienden aan het einde van dit jaar, maar daarmee is het probleem niet opgelost. Dan nog zullen er aanvullende fondsen nodig zijn. Maar de groep hoopt met deze actie meer aandacht te vragen voor dit probleem. ‘Wij kunnen ieders hulp goed gebruiken. De teller staat nu op 360 vrienden’, aldus Gina.

 

Vindt jij ook dat de Aktiegroep moet blijven bestaan? Doneer op NL31INBG0001254448 t.n.v. Aktiegroep Oude Westen o.v.v vriend van de Aktiegroep en je eigen naam.