Leer omtuinen met Stichting Tussentuin

Kijk je weleens vol bewondering naar van die mooie buurttuinen opgezet door bewoners? Denk je dan: dat zou ik ook wel willen? Of: hoe doen ze dat toch? Dat komt goed uit! Want je kunt het nu leren! Met de tweedaagse workshop Omtuinen met Tussentuin leer jij hoe je groene initiatieven kunt nemen in de stad en wat daar allemaal bij komt kijken (want dat is veel meer dan je denkt). De eerste workshop stond gepland voor vrijdag 8 maart & vrijdag 22 maart, maar deze data komen te vervallen! Er worden op dit moment nieuwe data geprikt. 

‘De gedachte is dat we meer impact willen hebben op de stad,’ zegt Tanja Lina, architect, omtuinder en bedenker van de workshop. ‘Zonder dat we het allemaal zelf hoeven te doen. Want in je eentje, kun je maar zoveel doen. We hopen dat middels deze workshop meer mensen omtuinder worden in Rotterdam.’

Tanja is architect en ervaren omtuinder. Haar eerste groeninitiatief nam ze in 2009: de Tussentuin aan de Proveniersstraat. Sindsdien heeft ze een stuk of acht grote binnentuinen gerealiseerd op gezamenlijk terrein in woonblokken. Dat is ongeveer één per jaar. Dat zegt wel iets over de omvang van zo’n traject.

Vergelijkbaar met een bouwproject

‘Als wij een vraag krijgen voor een groen initiatief,’ vertelt Tanja, ‘komen wij er vaak achter dat mensen geen idee hebben van wat er allemaal bij komt kijken. Zelfs een professional (een projectmanager bij de gemeente of bij een wooncorporatie) weet dikwijls van tevoren niet met welke partijen hij/zij allemaal te maken krijgt.’ Naast de woningcorporatie, de gemeente en natuurlijk de omwonenden zijn dat bijvoorbeeld ook de waterschappen, Stedin (als netbeheerder van kabels en leidingen onder de grond), en DCMR (voor bodemonderzoek).

Een professional krijgt vaak de opdracht een groeninitiatief te begeleiden, maar krijgt er niet de benodigde uren bij.

‘Zo’n groeninitiatief is vergelijkbaar met een heus bouwproject,’ vervolgt Meike Sloover, die de workshop samen met Tanja heeft ontwikkeld. ‘Je hebt te maken met de aanvraag van vergunningen, de vooronderzoeksfase, de ontwerpfase en de aanleg. Bovendien maak je een ontwerp niet alleen. Je maakt een ontwerp voor het gebruik. Het moet dus aansluiten bij wat de omwonenden ermee willen.’ Het is dus een co-creatief/participatief proces dat je in gang moet zetten. ‘Zo’n professional krijgt vaak een opdracht om een groeninitiatief te begeleiden, maar krijgt er niet de benodigde uren bij. Terwijl participatie en de vele communicatie die daarmee gepaard gaat, veel tijd kost.’

Niet meer uitgummen

Maar het is de moeite dubbel en dwars waard. Tanja is van huis uit architect en hanteert die functienaam ook nog steeds in de groenwereld.  ‘Ik vind dit namelijk een belangrijke taak voor architecten. Toen ik nog bij een architectenbureau werkte, heb ik het zo vaak meegemaakt dat ik het groen dat ik had ingetekend in een ontwerp, er later moest uitgummen, omdat het werd wegbezuinigd. Doodzonde. Meteen bij mijn eerste groen initiatief in 2009, een zwaar verwaarloosd binnenterrein van een pand van Havensteder, kwam ik erachter dat ik door buiten te werken met de omwonenden veel meer impact kon hebben dan als architect aan de tekentafel.’

Tijdens de workshop wordt geoefend met een casus. Ook is er veel ruimte voor de inbreng van eigen vraagstukken.

Feestelijk tarief

Wil je deelnemen aan de workshop? Stuur een mail aan meike@tussentuin.nl. Omdat de workshop nieuw is, geldt het feestelijke tarief van 300 euro (ipv 350 euro). Als je graag wilt deelnemen aan de workshop, maar de prijs vormt een drempel, laat Meike dit dan ook weten. Er wordt nagedacht over een lager tarief voor deelnemende bewoners.

Ken je nog collega’s of bewoners die enthousiast zijn om een groen initiatief op te starten? Attendeer hen ook op de workshop!