Hoe verduurzaam je het Rotterdamse winkelgebied?

Is het mogelijk om die saaie luifels boven winkels te vervangen door kappen beplant met bloemen en planten? En hoe kan waterberging in warme periodes zorgen voor verkoeling in een betegeld gebied als de Lijnbaan? Dit waren slechts een paar van de vele vragen waarover werd gebrainstormd op de bijeenkomst van de Club van 36 van Water Sensitive Rotterdam (WSR) op vrijdag 8 maart. De aanwezige professionals van de Club van 36 (enthousiastelingen van WSR), de Urban Department Store Rotterdam (UDS), architect Georges Taminiau en ontwerpster Fien Dekker staken de koppen bij elkaar om een volgend doel te bespreken: de verduurzaming van het Rotterdamse centrum.

UDS Rotterdam is een groot netwerk en belangenbehartiger van winkeliers en eigenaren van winkelpanden in het centrum. ‘Winkeliers in Amsterdam beginnen de laatste jaren jaloers naar Rotterdam te kijken. Het winkelgebied van Rotterdam leeft en dat willen wij zo houden. Om dit te bereiken hebben wij vijf punten vastgesteld, waaronder ook duurzaamheid’, zegt Dominique van Elsacker, directeur van UDS. ‘Wij als UDS hebben zelf niet de expertise op het gebied van verduurzaming. Daarom vragen we advies aan partijen die daar wel verstand van hebben, zoals jullie’, zegt haar collega Arno Ruigrok. ‘Jullie van WSR zijn bezig met allerlei projecten. WIj willen graag met jullie samenwerken aan initiatieven die gunstig zijn voor het centrum.’

GROENE LUIFELS

Georges en Fien zijn uitgenodigd om alvast hun originele onderzoeken te presenteren aan de aanwezigen. Georges is beginnen architect bij architectenbureau ROFFAA. ‘Rotterdam heeft veel platte daken, waar je gemakkelijk duurzame oplossingen aan toe kunt voegen. Je kunt er water bufferen, zonnepanelen plaatsen of simpelweg meer groen planten’, aldus Georges. Maar de jonge architect heeft ook een idee om nog een extra groene laag toe te voegen aan de stad door de glazen- en houten luifels in winkelstraten te vervangen door luifels met planten, bloemen en biodiversiteit.

De aanwezigen vinden het een goed idee en weten meteen een paar plekken te noemen die deze groene laag goed kunnen gebruiken: de Koopgoot, de Lusthofstraat, de Hoogstraat, de winkels op de Coolsingel (vanaf het WTC tot aan de McDonalds). Maar de deelnemers stellen ook vragen waar Georges nog eens goed over wil nadenken: hoe zorg je ervoor dat, ondanks al het groen, de identiteit van de winkelstraat behouden blijft? Hoe kan er interactie ontstaan tussen de groene luifels en het winkelend publiek? En wie zal het groen beheren? Georges is erg blij met deze feedback.

VERKOELENDE GEVELS

Fien Dekker werkt aan een andere oplossing die interessant zou kunnen zijn voor de binnenstad. De ontwerpster van de Rain(a)way-tegel, een stoeptegel die zichtbaar regenwater bergt en aan de ondergrond afgeeft, is een nieuw onderzoek gestart naar verkoelende gevels. Vraag: hoe kan een gevel ‘s zomers de hitte van de stad verminderen door juiste koelte af te geven in plaats van warmte? Mogelijkheden die Fien heeft onderzocht, zijn: het integreren van waterstromen in de gevel, het toevoegen van elementen waarlangs planten kunnen groeien of het ontwikkelen van bouwmaterialen die geïntegreerde begroeiing, zoals mos stimuleren.

Fien laat zich bij dit alles inspireren door vormen en materialen uit de natuur. Neem de ribbels in het zand veroorzaakt door de zee, als inspiratie voor het integreren van waterstromen in de gevel. Bart van Veenendaal van Stebru, een ontwikkelaar gespecialiseerd in duurzaam bouwen, is erg geïnteresseerd. ‘Hoe mooi zou het zijn als we met zulke materialen experimenteren?’ De twee spreken af gauw verder te praten. 

Dominique en Arno van UDS praten met de aanwezigen over de mogelijkheden om afval duurzaam uit het centrum af te voeren. Daarnaast krijgen Dominique en Arno het advies als Black Friday te verduurzamen. En om een keurmerk te ontwikkelen voor winkels en ketens, die zich actief inzetten voor duurzaamheid en aan bepaalde eisen voldoen. ‘Misschien kunnen we ze wel uitroepen tot meest duurzame winkels van het jaar’, zegt Dominique. De twee zijn blij met de input van alle aanwezigen. ‘Deze ontmoeting heeft ons veel gebracht. Dit krijgt snel een vervolg, besluit Dominique de middag.