De Meetbar

Op een mooie locatie in het park Valkeniersweide ten zuiden van de Landbouwbuurt in Vreewijk, konden de deelnemers van het WSR-Café zoveel meten als ze wilden bij de Meetbar van Superduo en Stichting Tussentuin.

Op en aan de bar lagen en hingen allerlei soorten meetapparatuur: eenvoudige meetlatten, pH-meters om de zuurgraad van de grond te meten, luchtvochtigheidsmeters, luchtthermometers, kernthermometers, infraroodmeters waarmee je de temperatuur op oppervlakten kan meten, een meetband om de grondwaterstand te meten én zelfs een wichelroede!

Grondwaternewbies

Vier groepen zijn bij de meetbar langsgekomen. Vrijwel alle groepen wilden graag een keer de grondwaterstand meten. Ondanks dat ze bijna allemaal op één of andere manier professioneel met water bezig zijn, had vrijwel niemand van de deelnemers een keer zelf het grondwaterpeil gemeten. Ella van der Hout van de gemeente Rotterdam had speciaal haar vrije middag opgezegd om ons te helpen bij het meten. Met een zeer geavanceerd meetlint, met een lengte waarmee je tot diep in de aarde kunt komen en voorzien van een akoestisch dompelklokje dat geluid maakt zodra deze het grondwater raakt, konden de deelnemers zelf in een peilbuis in de straat gaan meten.

Laag peil

Gek genoeg (of gelukkig maar) kwamen alle verschillende groepen tot dezelfde meetwaarden. Het grondwater in de straat staat 97 centimeter onder het maaiveld en daarmee 2,23 meter onder NAP. Ella had een grafiek meegenomen met grondwaterstanden uit de afgelopen jaren en door de seizoenen heen. In de winter staat het grondwater normaal een stuk hoger dan in de zomer, omdat er dan meer regen valt. In vergelijking met de jaren hier voor staat het grondwater voor deze tijd van het jaar al erg laag. De droge winter en zomer laten duidelijk hun sporen na.

50 Tinten groen

Andere deelnemers gingen aan de slag met allemaal strookjes met verschillende tinten groen, op zoek naar de juiste kleur van het gras. Is het gras bij de buren groener dan bij jou? Het gras van de Valkeniersweide heeft misschien wel 50 tinten groen, zoals plantage groen, peterselie groen, HG227 groen (dit is een mooie en gezonde kleur groen, volgens het meetteam).

Nederland, Rotterdam, 17/04/2019

WSR Cafe bij Laurens Simeon en Anna in Vreewijk.

foto Jan de Groen

Traag water

Hoe lang duurt het voordat 300ml water in de grond zakt? Een vader en dochter die toevallig langs de meetbar liepen en mee wilden doen, maten dat dit in het park wel 1 minuut en 46 seconden duurt. Best lang vonden ze! Het water in de singel was 14.8 graden, maar die van de lucht ook! Dat komt niet vaak voor toch? Dit lag niet aan de thermometer, want de binnenkant van de hand van een deelnemer was wel 30.2 graden. Wat lag er eigenlijk veel afval in het water! De watervogels bouwden er massaal hun nesten mee…

Zure grond

Waar is de grond zuurder in het park? Bij de brug, de grote boom of in het grasveld? De pH-waarde (zuurgraad) bij de boom was het laagst, maar 4.6, dit is erg zuur. Heeft hier misschien net een hondje geplast? Nee hoor, de zuurgraad in de grond wordt veroorzaakt door het kalkgehalte. Hoe meer kalk, hoe hoger de pH-waarde (deze varieert tussen 1 en 14). Planten hebben allemaal een andere voorkeur qua pH-waarde. Houd hier rekening mee bij het inplanten van je eigen tuin! De zuurgraad van de grond bij de brug en in het gras ontliepen elkaar niet heel veel, 6.6 om 6.3. Ook deze waarden behoren nog altijd tot de lagere pH-waarden, want de streefwaarden is vaak 7.2 tot 7.7.

Aardstralen?

Langs het pad zijn ook nog bijzondere stralen ontdekt met de wichelroede! Wat het is weten we niet. Aardstralen of gewoon een waterleiding in de grond? De wichelroede ging echter duidelijk naar beneden op een bepaalde plek in het park toen één van de bewoners uit de buurt (die mee liep met de tour ) met de wichelroede in zijn handen door het gras langs de singel liep. Joost heeft het gecheckt, en merkte ook iets……

Eigen waarneming van team Superduo en Tussentuin: Toen we de meetbar aan het opbouwen waren gaf de luchtvochtigheidsmeter 49% aan. Vlak voordat de tours begonnen, en vlak voor dat het zou gaan spetteren, was dit al gestegen naar 55%. Tijdens de tours begon het echt te miezeren en was de luchtvochtigheid wel 93%!