Plan ondertekend voor meer groen in de stad

Yes! Het Rijk, waterschappen, gemeenten en provincies hebben op 20 november een plan ondertekend om de komende jaren meer groen en watervoorzieningen in Nederland te realiseren om in te spelen op het veranderende weer: heftige hoosbuien, hitte en droogte. Het plan, oftewel het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie, werd op de DakAkker gepresenteerd. Minister Cora van Nieuwenhuizen was ook van de partij en onze eigen WSR-Marjolijn presenteerde de ochtend!

Bij het woord ‘watervoorzieningen’ moet je denken aan voorbeelden waar onze stad nu al groot in is: garages met een ondergrondse waterberging of waterpleinen. Niet voor niets refereerde de minister aan tafel bij het tv-programma Pauw dinsdagavond aan onze stad. De minister noemt het plan een ‘echt-aan-de-slagakkoord’. Het Rijk maakt 300 miljoen euro vrij. De rest van het geld komt van de overige partijen.

Bewoners kunnen ook wat doen

Klimaatverandering komt er niet alleen aan. Het is er al. Extreme regenbuien en extreem lange hitte en droogte; we hebben het allebei gehad deze zomer. Het zorgde onder andere voor lage waterstanden. Boeren hielden hun hart vast voor de oogst. De overheid komt dan ook in actie. Maar bewoners kunnen ook hun steentje bijdragen. De minister roept Nederlanders met een achtertuin op om meer groen te realiseren. ‘Tegenwoordig bestaat een achtertuin uit tegels. Bij extreme regenbuien krijgt het water geen kans om weg te komen. Bewoners moeten weer terug naar gras en planten in de tuin’, aldus de minister.