Ontwerper (Studio Bas Sala)

Bas Sala

Bas Sala is ontwerper en eigenaar van Studio Bas Sala, een klein interdisciplinair ontwerpbureau in Rotterdam. Het team van creatieven en techneuten ontwerpt en realiseert innovatieve producten voor private en (semi-)publieke ruimten, zoals de Slimme Regenton.

De Slimme Regenton is een via het internet bestuurbare regenton. De ton is leeg wanneer een piekbui voorspeld wordt. Zo wordt water tijdelijk gebufferd en draagt de ton bij aan het voorkomen van wateroverlast. Tijdens perioden van droogte is de ton juist zo vol mogelijk, zodat bewoners hun groen van water kunnen voorzien. Door meerdere tonnen in een gebied te plaatsen, ontstaat een hogere dekkingsgraad met een grotere impact. Een van de eerste Slimme Regentonnen staat in Tuin de Bajonet in het Oude Westen. En in de vorm van de Regenletters in de wijk ZOHO.

Minstens zo belangrijk is het bewustzijn van bewoners te vergroten. Wat houdt klimaatverandering in de praktijk in? Wat is nu eigenlijk klimaatadaptatie? Hiervoor geeft Studio Bas Sala ook workshops.