John de Wolf in ‘ROT’ video

Ja, je ziet het goed! We hebben John de Wolf (en een hele sterrencast) gevraagd te spelen in onze video ‘ROT’. In deze video – die zich afspeelt in het jaar 2030 en deze hele week in KINO wordt getoond – is de stad Rotterdam in de greep van klimaatverandering. Zo vragen wij als Water Sensitive Rotterdam (WSR) aandacht voor deze dreiging, maar we benadrukken juist ook dat dit niet op een doemscenario hoeft uit te draaien. Alle Rotterdammers kunnen zelf een steentje bijdragen om een klimaatbestendige stad te creëren.

De ‘ROT’ video schetst, in de stijl van een trailer voor een rampenfilm, een filmisch beeld vanuit het perspectief van twee collega’s (John Buijsman en Jordy Dijkshoorn), de burgemeester van Rotterdam (Quintis Ristie) en ‘actieheld’ John de Wolf. Patrouillehelikopters vliegen over de stad, de droogte teistert de havens, terwijl op andere momenten het water aan alle kanten dreigt door te breken… Is dit het toekomstbeeld van Rotterdam?

Gelukkig hoeft dit onze toekomst niet te zijn 

Nee, als het aan Water Sensitive Rotterdam ligt, niet. WSR – geïnitieerd door de Gemeente Rotterdam – is een beweging van Rotterdammers en Rotterdamse organisaties, zoals woningcorporaties, waterschappen, stadmakers, architecten en landschapsontwerpers, die met de meest uiteenlopende initiatieven de stad wil voorbereiden op klimaatverandering. De betrokkenen werken aan een gave en leefbare stad door middel van creativiteit, innovatieve oplossingen en het versterken van de maatschappelijke cohesie.

Zo is onlangs een regenwaterbuffer bij het Sparta-stadion aangelegd en loopt er in het Oude Westen een programma om zonnepanelen en groene daken te realiseren voor iedereen. Ook als je dat niet kunt betalen. De klimaatbestendige stad is creatief en inclusief, veerkrachtig en toekomstbestendig. Niet voor niets heeft Museum Rotterdam WSR in april uitgeroepen tot Echt Rotterdams Erfgoed.

Jij kunt ook wat doen!

Maar jij kunt ook een rol spelen in het voorbereiden van de stad op klimaatverandering. En dat is heel makkelijk! Een groene geveltuin aanleggen en wat tegels weghalen uit de achtertuin is al een mooie eerste stap. Of ben je zelf betrokken bij een mooi maatschappelijk of creatief project in jouw wijk of de stad? Ben jij bezig met een festival, een leuk buurtpark of een andere ontmoetingsplek? En zou je daar wel klimaatelementen in willen fietsen? Wij denken graag met je mee!

Op deze website vind je talloze voorbeelden van initiatieven, mooie verhalen, filmpjes en wandelroutes. En tips om zelf aan de slag te gaan. Dus kijk lekker rond! En bedenk of jij iets wilt doen. 

Onze boodschap is: klimaatverandering komt eraan en dat is goed nieuws! Als we nu gezamenlijk actie ondernemen.

De video is een productie van VideoAgency, regie en script door Felix Kops.